Munn's Slipway, Barangaroo Reserve

PROJECT DATE : 10TH APR 2014
project
Munn’s Slipway, Barangaroo
client
Barangaroo Delivery Authority
services
Archaeological Conservation, Outdoor Heritage Conservation, Built Heritage

The opening of Barangaroo Reserve has allowed Sydneysiders to walk around a part of the Sydney harbour foreshore that had been closed off to the public for more than 100 years. The six hectare parkland has transformed one of Sydney's oldest industrial sites, stretching back two centuries. The topography of the park was inspired by the shape of the 1836 shoreline, which was cut away over time to make way for wharves and docking activities, and the original headland. The reserve has been designed to complement the other headland parks of the harbour (such as Mrs Macquarie's Chair and Goat Island) and aims to let visitors get up close to the water of the harbour.

Munn’s Slipway 

Archaeological excavations of the site at the beginning of the park development works found the remains of a slipway from Munn’s 1820s boatyard on the site. Comprising an area of flat sandstone units forming the ramp of the slipway, with semi-dressed stones along either edge, a decayed timber rail was also found running down the centre of the slipway. Unsurprisingly, given the design of the new park to reflect the 1836 shoreline, Munn’s Slipway was located beneath the proposed new sandstone shoreline on the northern shore of Nawi Cove.

Construction

Initially, the remains of Munn’s Slipway were reburied, to protect them during bulk earthworks required to excavate Nawi Cove and construct the headland. During this phase of the project, ICS was involved in a design exercise to determine how best to conserve the remains. Multiple iterations of the complex geometry for the shoreline stonework ultimately identified that the optimum solution required omitting two portions of the new sandstone shoreline in a ‘cutout’, thus revealing the slipway remains.

ICS provided detailed documentation and design for the conservation of the sandstone blocks forming the remains of Munn’s Slipway, including selection and approval of materials for bedding and jointing of the small number of blocks which required reinstatement after construction of the new shoreline stonework. 

ICS was present on site during the excavation of the surrounds to Munn’s Slipway, including installation of bored piles and a reinforced concrete ring beam to contain the remains and support the surrounding shoreline stonework. Watching the skill of the excavator operators working with their buckets beneath the surface of the muddy water highlighted the commitment of the entire project team to care and conserve this valuable evidence of past activities on the site.

Condition

ICS was commissioned to undertake a condition assessment of the archaeological remains of Munn’s Slipway, and to advise on options for conservation of the remains. The outcome of this assessment identified that whilst the remains would be best preserved by reburial, exposure of some or all of the remains would be a viable conservation outcome, particularly given the potential for interpretation, and the way the remains confirmed the accuracy of the location for the newly constructed shoreline.

Treatment

  • Condition assessment immediately following archaeological excavation
  • Options for conservation of in-situ remains
  • Detailed design for exposure of in-situ remains
  • Documentation of works, including schedule of works and construction methodology
  • On-site supervision during excavation and construction of surrounding shoreline stonework
  • Resolution of technical issues during conservation works to remains
  • Recommendations for long-term monitoring, maintenance and management

Download a PDF.

project
Munn’s Slipway, Barangaroo
client
Barangaroo Delivery Authority
services
Archaeological Conservation, Outdoor Heritage Conservation, Built Heritage

More Projects Like This One

Heroic Era Huts, Antarctica

Overview ICS has had a long and major association with the conservation of the huts and contents of the sites from the Heroic Era of Antarctic Exploration (1899-1916). Beginning with Carsten Borchgrevink's first winter in 1899 at Cape Adare and finishing with Shackleton's second expedition in 1917, there were five expeditions in total, with Robert Falcon Scott and Ernest Shackleton...

Rocky Hill War Memorial Honour Roll

On Remembrance Day in 1926 this unique Honour Roll was first unveiled in the Rocky Hill War Memorial tower at Goulburn. Measuring a sizeable 4.8m x 3m, it is made of four Carrara marble panels with local sandstone surrounds and...

Waverton Coal Loader Skip

Futurist Room

Overview The Futurist Room is one of several themed ‘character lounges’ in Sydney’s State Theatre. It was designed by Henry E. White in the 1920s and presents an intriguing Jazz Age vision of the future. Murals on each wall depict angular panels in soft pastel colours bordered with gold leaf in the Art Deco style. Condition By the end of...