Petersham Horse Trough

PROJECT DATE : 2013
project
Petersham Horse Trough
client
Marrickville Council
services
Objects Conservation, Outdoor Heritage

Overview

The Petersham Horse Trough, made out of precast concrete, was erected in the 1930s by the Bills Trust. A dog trough is attached at ground level on the right side. A terrazzo plaque, situated prominently at the centre-front, reads ‘Donated by Annis and George Bills, Australia’.

Around 700 troughs were installed throughout Australia by the Bills Trust in the first half of the 20th century to provide relief for working horses and ‘other dumb animals’ (as set out in George Bills' will).

ICS was commissioned to remove and relocate the trough to a new platform away from the edge of the road.

Treatment

After removal, and prior to relocation, conservation works on the trough included:

  • Replacement of the exposed and corroding connecting rods with new stainless-steel rods, conservation and patching with concrete
  • Anti-corrosion treatment of exposed and corroded reinforcement
  • Surface cleaning with water and soft brushes
  • Application of biocide
  • Inpainting of plaque lettering
  • Application of silane treatment to reduce permeability, thus reducing future water ingress and slowing the rate of corrosion of reinforcement

project
Petersham Horse Trough
client
Marrickville Council
services
Objects Conservation, Outdoor Heritage
Before Treatment
After Treatment

More Projects Like This One

Heroic Era Huts, Antarctica

Overview ICS has had a long and major association with the conservation of the huts and contents of the sites from the Heroic Era of Antarctic Exploration (1899-1916). Beginning with Carsten Borchgrevink's first winter in 1899 at Cape Adare and finishing with Shackleton's second expedition in 1917, there were five expeditions in total, with Robert Falcon Scott and Ernest Shackleton...

Rocky Hill War Memorial Honour Roll

Overview On Remembrance Day in 1926 this unique Honour Roll was first unveiled in the Rocky Hill War Memorial tower at Goulburn. Measuring a sizeable 4.8m x 3m, it is made of four Carrara marble panels with local sandstone surrounds...

Waverton Coal Loader Skip

Futurist Room

Overview The Futurist Room is one of several themed ‘character lounges’ in Sydney’s State Theatre. It was designed by Henry E. White in the 1920s and presents an intriguing Jazz Age vision of the future. Murals on each wall depict angular panels in soft pastel colours bordered with gold leaf in the Art Deco style. Condition By the end of...